Aluminium Roeisloepen van Jachtwerf De Zeeg

17-07-2017 00:00

Aluminium roeisloepen van jachtwerf De Zeeg

Jachtwerf De Zeeg uit Steenwijk ontwikkelt en bouwt al jaren traditioneel gelijnde open zeilboten in aluminium. Een aantal van deze ontwerpen zijn afgeleid en sterk beïnvloed door de boten die zijn voortgekomen uit het Vikingtijdperk. En dan niet alleen door de boten van de Noorse kusten maar ook de boten welke voor visserij en andere werkzaamheden gebruikt werden vanuit de Shetland en de Faeröer eilanden. Met deze boten werd niet alleen gezeild maar ook veelvuldig geroeid.

Toen wij in 2013 benaderd werden om een 12-riems roeisloep met Viking lijnen te ontwerpen en te bouwen in opdracht voor een bedrijf dat buitensport activiteiten organiseert, hebben we dat project dan ook met beide handen aangegrepen.
Hieronder een foto van deze boot in het casco stadium.

Vervolg hierop kwam in de zomer van 2016 toen SRV Hjoed n Makkie uit Franeker ons benaderde voor de bouw van de 6-riems sloep die op dat moment alleen nog op tekening bestond.

Na een bezoek aan onze werf en overleg binnen de vereniging kregen we de opdracht tot de bouw van de 6-riems sloep, welke dit seizoen(2017) onder de naam Hjoed n Makkie 5,1% succesvol meevaart in de H 1e klasse (foto Carla Forsten - sloeproeienNL)

Omdat vanuit het sloeproeien  nu ook vraag komt naar 8-en 10-riems sloepen in aluminium volgens de traditionele lijnen van de al gebouwde boten, hebben we inmiddels een 8-riems sloep getekend en doorontwikkeld. Aan het ontwerp van een 10-riems sloep wordt nu gewerkt.

Binnenkort kunnen de 6-riems, de 8-riems en de 10-riems boot bij bestelling vlot worden gebouwd.
Eind juli starten we met de bouw van een 8-riems demo sloep, waarvan de romp begin september klaar moet zijn. Vanaf oktober is de boot dan beschikbaar voor proefvaarten.

Hieronder twee 3-D plaatjes van de 8-riems sloep

 

Ons is opgevallen dat veel roeiteams, met name bij de vrouwen, nog varen in korte, brede voormalige reddingssloepen die uit roei technisch oogpunt en qua roeisnelheid bepaald geen ideale boten zijn. Vooral tijdens wedstrijden over lange afstanden gaat de veel langere roeitijd met deze boten een rol in de uitslag spelen.
Daarom willen we naast de traditioneel gelijnde sloepen die we nu ontwikkeld hebben, ook gaan werken aan de ontwikkeling van goede en snelle 6-riems en 8-riems roeisloepen volgens een concept, die het mogelijk maakt om deze boten voor een relatief lage prijs te bouwen.
Wij zijn er van overtuigd dat ook een roeisloep met een eenvoudiger en makkelijker te bouwen rompvorm over uitstekende vaareigenschappen kan beschikken en hopen dat deze boten interessant zijn voor startende verenigingen en roeiteams, maar ook bij vervanging van oudere, slecht roeiende roeisloepen.

Voor al onze boten geldt dat ze de rompen sterk en duurzaam zijn. Het dolboord is zeer stijf en zorgt ervoor dat de boten eventuele klappen goed kunnen opvangen. Uitgebouwde dolpotten zijn zo gemaakt dat deze tijdens de vaart niet achter een dukdalf of ander uitsteeksel kunnen blijven haken.

Kijk voor meer informatie op www.jachtwerfdezeeg.nl of neem contact met ons op.    

—————

Terug