Missie Indische Oceaan met oceaanroeier Ralph Tuijn

05-03-2013 12:35

Op 1 augustus 2012 jaar begon oceaanroeier Ralph Tuijn aan de Trifinance Ocean Challenge, een wereldrecordpoging om als eerste soloroeier de Indische Oceaan over te steken van het vasteland van Australië naar het vasteland van Afrika. Voor beroepsavonturier Ralph Tuijn, die eerder al de Grote en Stille Ocean over roeide, de perfecte manier om de cirkel rond te maken. “De grand slam van het roeien”, wordt het ook wel genoemd. Met een reis van circa 9000 kilometer over een van de lastigste wateren op aarde, staat Ralph voor misschien wel zijn grootste uitdaging ooit. Technische tegenslag en slechte weersomstandigheden vertragen zijn vertrek al met twee maanden, waardoor een nieuw gevaar dreigt: het orkaanseizoen. Uiteindelijk vertrekt Ralph toch vanaf Australië. En de camera's van Discovery Channel leggen de hele onderneming vast. Ralph Tuijn bedwong eerder de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan waarbij hij tijdens die laatste tocht maar liefst 281 dagen achtereen op zee zat. De Indische Oceaan moet de bekroning worden van deze unieke trilogie. Constante tegenslag maakt zijn missie er alleen niet makkelijker op. Eerst zijn er de veranderde weersomstandigheden waardoor zijn vertrek wordt uitgesteld en dan gaan ook nog zijn besturingssysteem en watermaker kapot. Maar het zijn vooral de ongunstige stromingen die zijn reis van Australië naar Afrika tot een helse en frustrerende opgave maken. Negen keer kwam hij in een zogeheten ‘eddy' terecht, een soort draaikolk op zee. Ralph: “Je roeit twaalf uur met moeite tegen de stroom in en dan ga je slapen en ben je de volgende dag weer op hetzelfde punt als 24 uur daarvoor. Heel lastig om je dan weer te motiveren om door te gaan.” Maar Ralph gaat door. “Want je weet ook dat als je niet roeit dat je dan nog verder terug was geworpen.”

Door de stromingen maakt Ralph veel extra meters. Waar hij hemelsbreed 2300 kilometer aflegt, roeit hij in de praktijk meer dan 5000 kilometer. En dat kost energie, voedsel én tijd. Zo veel tijd dat het voor roeiers levensgevaarlijke orkaanseizoen niet lang meer op zich laten wachten. Na weken van keihard werken op de oceaan is Ralph dan ook genoodzaakt zich een nieuw doel voor ogen te stellen: het bereiken van de Cocoseilanden, midden in de Indische Oceaan gelegen. Maar de Indische Oceaan is groot, en de Cocoseilanden erg klein. Grote kans dus dat Ralph de eilandengroep zomaar voorbij roeit. Met een geringe voedselvoorraad en het orkaanseizoen letterlijk voor de deur, bereikt Ralph uiteindelijk de Cocoseilanden. Hier eindigt voorlopig zijn avontuur, de boot gaat in opslag. 

In 2013 zet Ralph zijn tocht voort, richting het vasteland van Afrika! Via de site https://www.trifinanceoceanchallenge.com/ is zijn tocht 'live' te volgen.......

—————

Terug