Sloepenbouw voor expeditie oud-mariniers (DMRC)

14-02-2015 18:28

 

Inmiddels weet iedereen binnen sloep roeiend Nederland wel dat begin september een grote groep oud-mariniers de Noordzee over gaat roeien. Ze starten op 5 september vanuit Rotterdam, roeien eerst even langs Vlissingen en dan door naar Londen. Dit heeft alles te maken met het 350 jarig bestaan van het Korps Mariniers. Aansluitend willen de meeste deelnemers ook nog de River Thames race doen.

Speciaal voor deze monstertocht is er gekozen voor de Kuikensloep. Snel en zeewaardig moeten de nieuwgebouwde sloepen het mogelijk maken om in vier dagen de tocht te roeien. De Kuikensloep houdt van zout water. Niet alleen werd de sloep ontworpen voor het roeien op de Waddenzee, vanaf 1987 hebben diverse teams korte of langere tochten op zee gemaakt in een Kuikensloep. Zo roeide TIOG al in 1993 van Engeland naar Rotterdam met de Last of Titanic. Meer recent (2014) deed Daventre Portu een rondje Ameland in een Kuiken, en werd er in 7 dagen het Duitse Wad overgeroeid van Delfzijl naar Bremerhaven.

Speciaal voor deze expeditie werd bij Roeisloepen.nl de standaard Kuikensloep aangepast om tot een nog betere sloep te komen. De voorkant werd van hoekig naar rond om met meer gemak op en af een boottrailer te rollen. Oneffenheden werden weggehaald en voor- en achtersteven kregen een facelift om het bouwproces te verbeteren. De originele mal was inderdaad aan vervanging toe, in september 2014 kwam de nieuwe mal los van het moedermodel. Vorig jaar ging de eerste vernieuwde Kuikensloep de Michiel de Ruyter te water. Daarna kwamen de Kracht en Volharding. Nu is de Toewijding nagenoeg af, bij de komende sleepdagen zullen de donkerblauwe Kuikensloepen extra opvallen.

Hoeveel Kuikensloepen er nog worden gebouwd voor september van dit jaar zal afhangen van de fondsenwerving bij de stichting DMRC (Dutch Marines Rowing Challenge). Sloep 5 en 6 staan al op stapel, daarna kunnen er nog maximaal 3 sloepen gebouwd worden voordat de expeditie van start gaat. Voor technische ondersteuning gaat de bouwer, Ron Straver, in september mee aan boord van het marine volgschip Johan de Wit.

 

Met sportieve groet,

Ron Straver
Qboat
www.roeisloepen.nl

Nieuwste Kuikensloep nadert voltooiing

—————

Terug