Waddenexpeditie 2013

 
Voor sommigen is de HT-race slechts een opwarmertje..... 
 
Ron Straver, onder andere bouwer van de Kuikensloep (zie roeisloepen.nl) organiseert dit jaar de 'Waddenexpeditie 2013'. Op 8 juni vertrekt een geselecteerd team vanuit Delfzijl richting Borkum, en ze zullen iedere dag een eiland verder naar het oosten opschuiven, om zo in één week tijd de Duitse Wadden te 'bedwingen'! Iedere dag 3 tot 5 uren aan de riemen....... Delfzijl was in 2011 de finishplaats van de Expeditie 2011, een roeitocht over de Nederlandse wadden van Den Helder naar de Eemshaven. De avonturen van deze week zijn terug te lezen op travelark.org/travel-blog/ronstraver/1
 
Op vrijdag 14 juni is het einddoel bereikt: de monding van de Jade. Het team roeit in de Kuikensloep 'Branie', welke is uitgeleend voor deze expeditie door het Technisch College Velzen. Deze Kuikensloep heeft Ron Straver in 2008 gebouwd. De tocht in 2011 roeide men in een Delphine, een zes-riems sloep. Dat was meteen ook de proefvaart van dat nieuwe type, erg spannend. Deze keer gaat men dus in een beproefde Kuikensloep, zodat er meer roeiers mee kunnen. Waarschijnlijk kan men dan ook langere dagafstanden halen.
De roeiers zijn een selectie van teams uit het hele land: 3 uit Rotterdam, 1 van Ameland, 6 uit Deventer, 1 uit IJmuiden.
Ron: "Het roeien op het Wad is erg leuk, de kunst is om het zo te plannen dat je zoveel mogelijk met de stroom mee vaart. Daarbij moet je ook opletten of er overal genoeg water staat, hoewel 30 cm al genoeg is. Het weer is een belangrijke factor, met teveel wind uit de verkeerde hoek kan het nodig zijn om een dag of langer ergens te blijven liggen. We zijn geheel op onszelf aangewezen op het water, geen volgboot en geen buitenboordmotor. Hier is bewust voor gekozen, om zo geen vals gevoel van veiligheid te creeeren. We zijn ons bewust van bepaalde risico's, gaan beslist alleen van start als we er zeker van zijn dat we de volgende haven kunnen halen. Aan boord zijn zwemvesten, VHF, handfakkels etc. De vorige tocht werden we de hele reis gevolgd door de verkeersbegeleiding op de Brandaris.
We nemen kampeerspullen mee, zodat we op de eilanden kunnen overnachten. Verder hoop ik op een mooie tocht, via de wadroeien.blogspot.nl probeer ik de expeditie te verslaan"
 
We wensen Ron en zijn bemanning een mooie, veilige en behouden expeditie toe, en zullen met sloeproeienNL de expeditie volgen!