Surfrowing

Een zeer spectaculaire variant van 'gewoon' sloeproeien is Surfrowing. Surfrowing is onstaan in Australië, en werd vervolgens populair in onder andere Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. De Surfboats zijn snelle sloepen, speciaal gemaakt om eerst tegen grote brandinggolven de zee op de kunnen roeien, en vervolgens terug van deze golven af te surfen terug naar het strand. Ze werden ingezet voor het redden van mensen op stranden, en de reddingploegen gingen onderling wedstrijden organiseren. Inmiddels is de sport over de hele wereld verspreid, en worden er vele Kampioenschappen georganiseerd. 

Een Surfboat is een 4-riems sloep, en de stuurman - de 'sweep' - stuurt de surfboat met een stuurriem. Tijdens wedstrijden starten de ploegen op het strand, en roeien tegen de golven in naar een keerboei circa 400 meter uit de kust. Terug naar de kust surfen de sloepen op de golven terug naar de finishvlag.....

 

Ook in Nederland is een Surfboat vereniging actief. In 2003 is 'Surfboat Holland' opgericht door een groepje sloeproeiers, en inmiddels hebben ze 3 Surfboats en mochten in 2013 het Europees Kampioenschap Surfrowing organiseren! 

 

Foto's van de Europees Kampioenschap 2013 staan op onze Flickr pagina!