Ontstaan

Het ontstaan van de Zeeuwse Federatie Sloeproeien is vooraf gegaan door de “Veerse Meer Sloepenrace”. Deze kent zijn oorsprong in een kroegje op Terschelling, waar een aantal Zeeuwse roeiers, na de inspanning van de geroeide HT ’87, onder het genot van enige biertjes in hun enthousiasme vonden dat ook in Zeeland een sloepenrace georganiseerd moest worden. Deze sloepenrace, genaamd de “Veerse Meer Sloepenrace”, later bekend als “De Veerse Meerrace” werd voor het eerst geroeid op 25 juni 1988 en is in totaal 7 keer gehouden. De race genoot landelijke bekendheid, groeide uit tot het derde roei-evenement van Nederland en stond bekend als één van de gezelligste wedstrijden. Wie de ambiance van Veere kent, heeft weinig fantasie nodig om te erkennen dat de gezelligheid van het stadje Veere een belangrijke factor is geweest in het slagen van dit roei-evenement.

De organisatie van de race lag in handen van de “Stichting Veerse Meer Sloepenrace” en kende de eerste 5 jaren verschillende onderdelen als:
 
  • Veerse Meer Sloepenrace
  • Tonny Leynese Handicaprace (zonder roer)
  • Sloepenzeilwedstrijd

 

De race vormde een onderdeel van de “Veerse Meerdagen” en was één van de 80 activiteiten die tijdens deze dagen werden ontplooid. Hierdoor was de race enigszins ondergeschikt aan de overige festiviteiten en organisatorisch moeilijk beheersbaar. Uitwijking naar het “Ziveren Schor“ bleek een succes, goede overnachtingfaciliteiten, een flinke keuken en een goede locatie. Doch toen in 1993 het “Zilveren Schor” werd verkocht, bleek de “Veerse Meerrace” organisatorisch niet meer in stand te houden en is in 1994 voor het laatst gevaren. Daar echter door het sloepevenement de “Veerse Meer Sloepenrace” het roei-enthousiasme in Zeeland had losgemaakt en er inmiddels een 7-tal roeiteams waren gevormd, heeft men in 1996 onder het motto “Samen sterk” de huidige “Zeeuws Federatie Sloeproeien” (ZFS) opgericht. 

De ZFS maakt zich sterk om o.a. het sloepentransport naar de Harlingen-Terschellingrace voor de diverse teams gezamenlijk te organiseren, b.v. door een
ponton en sleepboot te huren of vrachtwagens of trailers te regelen. 
Verder doen de teams mee aan nationale en internationale wedstrijden, De bekendste race in het buitenland is de Great River Race in Londen (36 km) en in Nederland de Harlingen-Terschellingrace (32 km over de Waddenzee) en de Amsterdam Grachtenrace (26 km door de Amsterdamse grachten met ca. 130 roeisloepen.
 
De ZFS kent inmiddels 19 deelnemende roeiteams waaronder 6 damesteams.